“Hoe wint de veelbelovende mkb’er een contract in de publieke sector?”

Weet jij als inkoper in de publieke sector wie er aan de andere kant van ‘het bord’ zitten? Je kent de kracht van de grote spelers, maar laat je je ook wel eens uitdagen door een veelbelovende mkb’er? Het blijkt dat die in de publieke sector niet zo makkelijk aan bod komt. Shantal Kartoidjojo (27) is PhD aan de Universiteit Twente en onderzoekt welke vaardigheden het mkb nodig heeft om meer contracten te winnen in de publieke sector.  

Hoe kijk jij als promovendus naar het speelveld van inkoper?

“Tijdens m’n studie kregen we bij het vak inkoopmanagement de opdracht om koffiemachines in te kopen die passen bij het speerpunt ‘zero waste in 2030’ van de UT. Toen merkte ik hoe intensief zo’n aanbestedingstraject is, tè complex om in je eentje te doen. En als je het met anderen samen doet, kost het veel energie om tot consensus te komen. Ik vroeg me af hoe kleinere bedrijven in dit plaatje passen. En nu heb ik mijn onderzoeksvraag ervan gemaakt: hoe kunnen we aanbestedingen voor het mkb toegankelijker maken.”    

Welk belang torent daar voor jou bovenuit?

Bedachtzaam: “Ik denk dat innovatie het grootste belang heeft. Binnen de EU vormt het mkb 99% procent van de economie. Maar in de publieke sector blijven ze achter, terwijl daar wel heel veel geld in omgaat, namelijk jaarlijks twee biljoen euro in Europa. Omgerekend is dat 14% van de totale waarde van alle geproduceerde goederen en verleende diensten in Europa per jaar. Door een groter deel hiervan te investeren in het mkb geef je een krachtige impuls aan innovatie, wat op dit moment vooral zal bijdragen aan een duurzamere samenleving.”

Drie stappen vooruitdenken… noem eens een voorbeeld.

Shantal: “Het nauwgezet en betrouwbaar volgen van de procedure hoort bij een aanbesteding. Drie stappen vooruitdenken betekent in mijn ogen dat je als inkoper de procedure zó opstelt dat ook de mkb’er zonder ervaring en middelen maar met misschien wel de duurzaamste oplossing kan meedoen. Omgekeerd kunnen mkb’ers ook meerdere stappen vooruitdenken. Zo heb ik ontdekt dat netwerken een heel belangrijke factor zijn bij aanbestedingen, waar het mkb meer gebruik van zou kunnen maken.” 

Waarom zijn juist inkopers in de publieke sector hiervoor uit het juiste hout gesneden?

“Het is een uitdagend vak, waarbij je met veel onzekerheden moet kunnen schaken. Bij elke aanbesteding leer je veel, waardoor je de volgende weer nóg beter kunt begeleiden. En in de publieke sector gaat het altijd om veel meer dan alleen de beste koop tegen de laagste prijs. Het gaat erom hoe je de wereld en de samenleving vooruit kan helpen.” 

Waarom is het een goede zet om inkooptrainnee te worden?

“De basis van goed inkoopbeleid in de publieke sector is volgens mij crossfunctional teamworking, zodat je verschillende belangen op een goede manier samenbrengt. In dit project leer je dat aspect in korte tijd bij maar liefst drie verschillende organisaties. Dat is volgens mij van onschatbare waarde.” 

Shantal

“In de publieke sector gaat het het altijd om veel meer dan alleen de beste koop tegen de laagste prijs. Het gaat erom hoe je de wereld en de samenleving vooruit kan helpen.” 

Shantal